perjantai 2. elokuuta 2013

Kuinka nainen aivopestään progeen

Arin kirjoitettua jokunen aika sitten progesta, ajattelin että nyt on minun vuoroni.

Lyhyt historiani progen kanssa sai syntynsä noin kaksi vuotta sitten, jolloin aloimme Arin kanssa kirjoittelemaan netin välityksellä. Alkaessani tutustua tuohon mystiseen mieheen, kävi nopeasti selväksi, että musiikki, ja erityisesti progressiivinen sellainen on miehen sydäntä lähellä.

Ennakkoluulottomana naisena halusin toki tietää mistä on kyse, mitä on tuo hieman vaikeasti ymmärrettäväksikin luokiteltu musiikki. Olin aikaisemmin kuunnellut jonkin verran ns. semi-progea, Musea, Mewiä ja Von Hertzen Brothersia, mutta sitten teini-iän uskollisen Bon Jovi- fanituksen mikään yhtye tai musiikkityyli ei ollut kohonnut muita korkeammalle, niin että olisin alkanut sitä intensiivisesti kuuntelemaan. Kunnes...

Kuinka Laura aivopestään? Kas näin:

Step 1. Tunne kohdeyleisösi.
Mikäli haluat enemmän tai vähemmän ovelasti käännyttää kumppanisi kuuntelemaan rakastamaasi musiikkia, mieti tarkkaan kumppaniasi; mistä hän pitäisi, mikä sopisi hänelle. Älä kuunteluta hänellä ensimmäisenä kappaleita, joista olet itse eniten innoissasi. Älä myöskään jaa ensimmäiseksi genren vaikeimmin ymmärrettäviä makupaloja, olivat ne sitten mielestäsi miten hienostuneita ja kompleksisuudessaan upeita tahansa. Kummassakin edellisessä tapauksessa tarkoitus voi koitua kohtaloksesi, aivopesun kohde ei lämpene. Maaperä saattaa olla otollinen, mutta aivopesun välineiden ollessa epäsopivia ja huonosti harkittuja, tehtävä epäonnistuu.


Ari teki oikean peliliikkeen soitattamalla ensimmäisenä progebiisinäni Genesiksen Entangledin. Entangled löysi heti sydämeeni olemalla kaunis, herkkä ja eteerisen ilmava, mutta samalla höyryjunan lailla eteenpäin pyrkivä. Olin ihmeissäni - voiko yhden kappaleen sisällä olla näin erilaisia asioita! Mitämitämitä! Mielenkiintoni heräsi.

Step 2. Hold your horses.
Saatuasi suopean vastaanoton, jatka samalla linjalla. Pitämällä aivopesun kohteen mieltymykset edelleen vahvana mielessäsi, voit hiljalleen koventaa panoksiasi. Mutta muista, hiljalleen. Soita eri tyyppistä musiikkia genren sisältä. Kun kiinnostus on vastapuolella herätetty, utelias mieli on vastaanottavainen. Muista, että tilanne on kuitenkin vielä herkkä, älä innostu liikaa ettet aiheuta kohteellesi musiikkiyliannostusta. Laatu korvaa määrän.

 

Sain Arilta kuultavakseni lisää Genesistä, jonka kautta siirryttiin pikku hiljaa jo muihinkin artisteihin, muun muassa Pendragoniin, jonka tyyliin ihastuin välittömästi. Bändi edustaa minulle monipuolisuudessaan ehkä konkreettisimmin sitä, miksi progesta pidän. Pendragonin musiikki on dynaamista, tunteikasta, herkkää, vahvaa ja melodista – kaikkea mitä vain voi nainen toivoa.

En voi jättää hehkuttamatta Nick Barrettin kitaraa, nousen musiikilliseen nirvanaan kun kuulen tuon kitaran suorastaan itkevän - siinä on tunnetta! Tunnetta minä musiikiltani vaadin.
 
Tähän mennessä minulle oli jo selvää, että melkoisen mielenkiintoisesta musiikkityylistä on kyse. Halusin ehdottomasti kuulla lisää!

Step 3. Saamanne pitää, neiti.
Vaikka kätesi hieman hikoaisivatkin, nyt alkaa olla aika ottaa riskejä. Tunnusteltuasi maaperää riittävän kauan, luultavasti tiedät, onko aivopesulla kunnollisia mahdollisuuksia. Nyt vaaditaan jo aivopestävältäkin hieman ymmärrystä ja kärsivällisyyttä.


Mikäpä parempi tapa testata, onko Laurasta progenkuuntelijaksi, kuin ottamalla kissa pöydälle ja iskemällä kuunneltavaksi puolituntinen biisi, lie tuo Ari miettinyt.

Riskinotto kannatti, sillä otin omakseni Dream Theaterin – sinänsä hieman yllättävä käänne, sillä koskaan en ole ollut kallellani hevimpään musiikkiin, progressiivista metallia kun yhtyeen luokitellaan olevan. Bändin tyyli se silti monipuolisuudessaan –samassa kappaleessa niin paljon eri tunnelmia herkästä dramaattiseen– löysi tien sydämeeni, Octavariumista lähtien. 

Step 4. Loppu on historiaa.
Olet valmis nauttimaan kättesi töistä, sillä aivopesun uhri on menestyksekkäästi aivopesty.
Käsillä on win-win -tilanne, sillä uhri on täten löytänyt uutta musiikillista sisältöä elämäänsä ja voi nyt rikastuttaa arkeaan mitä suloisimmilla sävelillä, kiitos sinun!

Aivopesijä-Arin kunniaksi on sanottava, että tehtävässään Ari toimi moitteettomasti ottaen ajattelevaisena herrasmiehenä huomioon naisellisen maun, henkilökohtaiset mieltymykseni sekä edeten rauhallisesti ja järjestelmällisesti. En voisi olla tyytyväisempi!
Voisin kirjoittaa musiikillisista löydöksistäni aamunkoittoon asti ja linkittää biisin toisensa jälkeen, mutta totean sen olevan lopulta turhaa. Musiikin ollessa niin subjektiivinen asia, vain sinä itse siellä ruudun toisella puolella voit ottaa syötin vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti